Το περπάτημα στην Κεφαλονιά μπορεί να σας ανταμείψει με την ανακάλυψη κρυφών τόπων με μεγάλη ομορφιά. Υπάρχουν αρκετά μονοπάτια πεζοπορίας με πινακίδες, αλλά αν ξεκινήσετε μόνοι σας, μπορείτε με λίγη τύχη να ανακαλύψετε εκπληκτικά μέρη. Μερικές φορές συναντάτε ένα εγκαταλελειμμένο χωριό, μια μισή ερειπωμένη εκκλησία, ή απλά μια εκπληκτική θέα στη θάλασσα.
Η καλύτερη εποχή για να πάτε στην Κεφαλονιά
Την άνοιξη ή το φθινόπωρο . Ειδικά την άνοιξη υπάρχει αφθονία αγριολούλουδων. Γνωρίζατε ότι υπάρχουν 31 διαφορετικοί τύποι άγριων ορχιδεών στο νησί; Ακόμα και ως ντόπιος, πάντα εκπλήσσεται για την καταπράσινη και ποικίλη φύση της Κεφαλονιάς αυτήν την εποχή του χρόνου. Η θερμοκρασία την άνοιξη είναι ευχάριστη και ο ήλιος είναι αρκετά αξιόπιστος από τον Μάιο και μετά.
Γενικά η Κεφαλονιά αποτελεί την ιδανική επιλογή για πεζοπορία & αναρρίχηση:
Η Κεφαλονιά είναι ιδανική για πεζοπορία στη φύση, καθώς είναι ένα πολύ καταπράσινο νησί. Οι οροσειρά του Αίνου καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειας του νησιού, συμβάλλοντας στην ποικιλομορφία του τοπίου, ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της Κεφαλονιάς που ενθουσιάζει τους πεζοπόρους. Κρυμμένες παραλίες και λιγότερο «διάσημες» κορυφές, που προσφέρουν εκπληκτική θέα στο Ιόνιο Πέλαγος και τα γύρω νησιά.
Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία πιθανών διαδρομών, για έμπειρους και λιγότερο έμπειρους πεζοπόρους, αλλά όποιο κι αν επιλέξετε, είναι σίγουρο ότι στο δρόμο σας θα απολαύσετε όχι μόνο το εκπληκτικό φυσικό τοπίο, αλλά και ένα ή περισσότερα πολιτιστικά αξιοθέατα που είναι διάσπαρτα σε όλη την Κεφαλονιά , αυτό το νησί με την ιστορία που πηγαίνει πίσω αιώνες. Τα μονοπάτια και οι διαδρομές της Κεφαλονιάς είναι για εκείνους τους επισκέπτες, που θέλουν πραγματικά να γνωρίσουν το νησί, να διεισδύσουν στα βάθη του, να περπατήσουν μέσα από τοπία που «δεν είναι για όλους», προκειμένου να έχουν μια εναλλακτική θέα του τόπου που επισκέπτονται.
Τα σημεία εκκίνησης των διαδρομών και των διαδρομών της Κεφαλονιάς ποικίλλουν, ανάλογα με το πού θέλετε να πάτε και το επίπεδο δυσκολίας της πεζοπορίας. Το βορειοανατολικό τμήμα του νησιού και η περιοχή της Ερίσου στα δυτικά καλύπτονται από πλούσια βλάστηση, ενώ το βουνό της Αγίας Δυνατής στον Πύλαρο είναι πιο γυμνό. Ο Πόρος πνίγεται επίσης στη βλάστηση, ενώ το έλατο της Κεφαλονιάς που καλύπτει το βουνό του Ένω θα κάνει την πεζοπορία σας στο Εθνικό Πάρκο μια μοναδική εμπειρία.
Η διαδρομή από τον Πόρο προς στην Αντίσαμο με θέα προς την Ιθάκη και την ηπειρωτική Ελλάδα έχει μήκος 17 χιλιόμετρα. Θεωρείται δύσκολη διαδρομή καθώς το μεγαλύτερο μέρος της είναι πολύ τραχύ και μόνο στο τέλος γίνεται αγροτικός δρόμος. Τα ψηλά δέντρα θα σας προσφέρουν σκιά ενώ περπατάτε, τα μάτια σας θα χαρούν το πράσινο και τη παραλία Κουτσούπια με τα καταγάλανα νερά – που το πιθανότερο είναι να μην μπορείτε να αντισταθείτε και να κάνετε μια βουτιά! Αυτή είναι μια από τις ομορφότερες διαδρομές της Κεφαλονιάς σε ένα μέρος του νησιού που είναι αρκετά ανεξερεύνητο ενώ αποτελεί μια από τις ομορφότερες διαδρομές του νησιού.
Αυτή η διαδρομή ξεκινά από το Μονοδένδρι στη μέση της Κεφαλονιάς και καταλήγει στα Χαλιώτατα της Σάμης, περνώντας από το αιολικό πάρκο δυτικά της Κεφαλονιάς στην κορυφή του βουνού Ευμορφία. Στην αρχή είναι ένα άγονο τοπίο που οδηγεί σε όμορφα καταπράσινα δάση και θέα σε ολόκληρο το νησί! Ένα φαράγγι με ψηλά δέντρα βρίσκεται στο τέλος του ταξιδιού, με συνολικό μήκος 17 χιλιόμετρα.
Από το Μοναστήρι των Θεμάτων μέχρι το βουνό της Αγίας Δυνατή στην Πύλαρο μέχρι το παραθαλάσσιο Καραβόμυλο στη Σάμη, η απόσταση είναι περίπου 12 χλμ. Είναι ένας αγροτικός δρόμος με άσφαλτο σε ορισμένα σημεία που κάνει το μονοπάτι εύκολο. Αφού θαυμάσετε την εκπληκτική θέα από το μοναστήρι θα περάσετε από τα παλιά Βλαχάτα. Το χωριό εγκαταλείφθηκε μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1953, αλλά πολλά από τα ερείπια έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Στη συνέχεια μετά τα Πουλάτα θα καταλήξετε στο Καραβόμυλο αφού περάσετε από την περιοχή του σπηλαίου όπως το Αγκαλάκι.
Από το χωριό Κουλουράτα μέχρι την πόλη της Σάμης η διαδρομή έχει μήκος 11 χλμ και το μεγαλύτερο μέρος της είναι αγροτικός δρόμος. Θα θαυμάσετε το βουνό της Κεφαλονιάς, θα περάσετε τα παλιά Μουζακάτα που καίγονται από τα γερμανικά στρατεύματα και τα παλιά Γριζάτα και Ζερβάτα που κατεδαφίστηκαν από τον σεισμό του 1953. Μπορείτε να θαυμάσετε τη θέα από το ερειπωμένο μοναστήρι των Αγίων Φανέντη στο τέλος του διαδρομή με το μεγάλο ενδιαφέρον και τα αρχαιολογικά ευρήματα της μυκηναϊκής εποχής: τον κόλπο της Σάμης, της Αγίας Ευφημίας και της Ιθάκης.
Αυτή η διαδρομή ξεκινά από τον Άγιο Ελευθέριο στην πλαγιά του Ενός και έχει συνολικό μήκος περίπου 10 χλμ. Και καταλήγει στις Αγραπίδες, από την άλλη πλευρά στο δρόμο προς τη Σάμη. Το μεγαλύτερο μέρος του είναι ένας αγροτικός δρόμος ενώ ένα μικρό μέρος είναι μονοπάτι. Διασχίζει το εθνικό πάρκο του Ένω στο δάσος με τα μοναδικά μαύρα έλατα στην Ελλάδα! Ένα μονοπάτι που θα σας κάνει να ξεχάσετε ότι βρίσκεστε σε ένα νησί: η Κεφαλονιά συνδυάζει βουνό και θάλασσα!
Για περισσότερες διαδρομές ανατρέξτε στους παρακάτω υπερσύνδεσμους :
Ένα από τα καλά κρυμμένα μυστικά της φύσης στην Κεφαλονιά είναι και οι Καταρράκτες της Γραδού, στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού, στην ευρύτερη περιοχή Ελείου – Πρόννων. Πρόκειται για ένα πανέμορφο φυσικό τοπίο, όπου τα νερά του χειμάρρου πέφτουν από αρκετά μεγάλο ύψος και σχηματίζουν στη βάση τους μια μικρή λιμνούλα.
Στους Καταρράκτες της Γραδού μπορεί κανείς να φτάσει μόνο πεζοπορώντας, σε μια πολύ ευχάριστη διαδρομή σε χωματόδρομο κατά το μεγαλύτερο μήκος της, μέσα στην καταπράσινη φύση. Το σημείο εκκίνησης είναι πάνω στον κεντρικό δρόμο που συνδέει τον Πόρο, το λιμάνι στα νοτιοανατολικά της Κεφαλονιάς, με τη Σκάλα , ένα από τα πιο τουριστικά χωριά. Εκεί θα πρέπει να αφήσετε το αμάξι σας και να συνεχίσετε στο χωματόδρομο με τα πόδια. Η απόσταση δεν είναι μεγάλη, ενώ η ταμπέλα με την επιγραφή «Προς Βιολογικό Καθαρισμό» που θα συναντήσετε θα σας βεβαιώσει πως ακολουθείτε τη σωστή κατεύθυνση.
Οι Καταρράκτες της Γραδού έχουν το περισσότερο νερό την άνοιξη, ενώ συνήθως το καλοκαίρι στερεύουν, καθώς ο χείμαρρος που τους τροφοδοτεί είναι εποχιακός και δεν έχει ροή όλο το χρόνο.
Αν πάντως είστε από τους τυχερούς και επισκεφθείτε τους Καταρράκτες της Γραδού μια ζεστή ανοιξιάτικη μέρα, μην διστάσετε ακόμα και να δροσιστείτε κάτω από τα νερά τους!
α) Πρώτη μέρα:
Μπορείτε να επισκεφθείτε το μοναστήρι του Άτρου που είναι το παλαιότερο στο νησί και μετά το μοναδικό άθικτο στο πέρασμα των χιλιετιών Μυκηναϊκού τάφου που βρίσκεται λίγο έξω από το χωριό μας. Επιπλέον, λίγα λεπτά μακριά με το αυτοκίνητο, αν τελειώσετε νωρίς σε μικρή απόσταση μεταξύ Πόρου και Σκάλας είναι ο ναός του Απόλλωνα και στο χωριό Σκάλα η Αρχαία Ρωμαϊκή Βίλα.
β) Δεύτερη μέρα:
Μπορείτε να πάτε στους καταρράκτες του Gradou για κολύμπι και μετά να συνεχίσετε το sw σας. Μπορείτε να πάτε στους καταρράκτες του Gradou για κολύμπι και μετά από αυτό μπορείτε να συνεχίσετε το κολύμπι σας στην πολύ μικρή παραλία kako lagkadi που είναι μοναδικός. Επειδή η θάλασσα μπαίνει στο σπήλαιο στην παραλία κακό λαγκάδι και οι αισθήσεις σας από το περιβάλλον είναι γεμάτα συναισθήματα! Σπάνιες στιγμές! Εκτός από αυτήν την παραλία του Κάκο Λαγκάδι, είναι πολύ κοντά στους καταρράκτες.
γ) Τρίτη ημέρα:
Ξεκινήστε από τον επόμενο σταθμό του Πόρου, η σπηλιά της λίμνης της Μελισσάνης είναι ένα θαύμα της φύσης και ένα από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα της Κεφαλονιάς που βρίσκεται στον Καραβόμυλο, μια περιοχή κοντά στην πόλη της Σάμης. Η Μελισσάνη ανακαλύφθηκε το 1951 και ακολουθώντας κατασκευαστικά έργα για να είναι προσβάσιμη έχει γίνει ένα από τα πιο διάσημα τουριστικά αξιοθέατα. Η μαγεία του τοπίου οφείλεται εν μέρει στη στέγη που έχει καταρρεύσει και έχετε θέα στον ουρανό ενώ βρίσκεστε σε μια σπηλιά. Εάν επισκεφθείτε κατά τη διάρκεια της ημέρας όταν ο ήλιος είναι ψηλός και ο ήλιος πέφτει στη λίμνη, κάνει τα γαλάζια νερά να λάμπουν δίνοντας μια μαγική καταπραϋντική αίσθηση. Μετά το Μελισσάνι πολύ κοντά σε αυτό είναι το αρχαίο σπήλαιο της Δρογκαράτης με σταλαγμίτες και σταλακτίτες και είναι επίσης μια καλή ευκαιρία να το επισκεφθείτε. Στη συνέχεια αξίζει να κάνετε μια βουτιά στην παγκοσμίου φήμης παραλία Μύρτος και για δείπνο στο χωριό Άσσος με το περίφημο κάστρο ή το Φισκάρδο με την περίφημη προβλήτα γιοτ και γραφικά σοκάκια.
δ) Τέταρτη μέρα:
Μπορείτε να επισκεφθείτε την πρώτη πρωτεύουσα της Κεφαλονιάς το Κάστρο του Αγίου Γεωργίου όπου μπορείτε να δείτε ένα σοβαρό μέρος της ιστορίας του νησιού και τον τρόπο ζωής των κατοίκων της Κεφαλονιάς. Μετά το κάστρο του Αγίου Γεωργίου βρίσκεστε σχεδόν έξω από το Αργοστόλι που είναι τώρα η πρωτεύουσα της Κεφαλονιάς, οπότε αξίζει να το επισκεφθείτε και να κάνετε μια βόλτα στη διάσημη πέτρινη γέφυρα του De Bosset, για ψώνια ή για να περπατήσετε πόλη. Σχεδόν, ακριβώς έξω από την πόλη μπορείτε να δείτε τον περίφημο φάρο του Αγίου Θεοδώρου και αν δεν είστε κουρασμένοι, θα ήταν καλή ιδέα να περπατήσετε από την πόλη μέχρι εκεί παράλληλα με τη θάλασσα.
ε) Πέμπτη ημέρα:
Οροσειρά του Αίνου με την άγρια φύση. Το Ainos σας προσφέρει μοναδικές εμπειρίες ζωής μέσω της σπάνιας γεωμορφολογίας, της πανίδας και της χλωρίδας της Κεφαλονιάς. Μπορείτε να δείτε άγρια άλογα, γεράκια, ασβούς, σκαντζόχοιρους, αλεπούδες, κουνάβια, νυφίτσα και φυσικά το μοναδικό μαύρο πεύκο.
στ) Έκτη ημέρα:
Μπορείτε να πάτε για πεζοπορία ή καταδύσεις ή πεζοπορία, ζητήστε από τη ρεσεψιόν να σας δώσει περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες σχετικά με αυτό
ζ) Έβδομη μέρα – Παραλίες:
Όπως ο Πόρος με τα δελφίνια και τα καταγάλανα κρυστάλλινα νερά, η περίφημη Σκάλα, ο Άι Χέλις, το Φωκί (όπου μπορείτε να δείτε τις φώκιες εάν βουτήξετε), η παρθένα παραλία Κουτσούπια, η Αντίσαμος, ο Πλατύς και ο Μακρύς Γιαλός στη Λάσση , η Έμπλυση και πολλές άλλες υπέροχες παραλίες.
η) Όγδοη μέρα:
Μοναστήρια – Εκκλησίες: Μπορείτε να επισκεφθείτε την πρώτη και Ιστορική Μονή Άτρου έξω από τον Πόρο. Το Μοναστήρι της Σισίας ή το μοναστήρι του Αγίου Γερασίμου στην Ομάλα που είναι προστάτης του νησιού. Επιπλέον, μπορείτε να πάτε στο χωριό Πάστρα και να επισκεφθείτε την εκκλησία της Παναγίας με τα κρίνα. Θα παρατηρήσετε ότι ο κορμός του κρίνου είναι στεγνός, αλλά στις 15 Αυγούστου βγαίνει ένα άνθος από τον ξηρό κορμό. Ένα άλλο αξιοσημείωτο φαινόμενο συμβαίνει την ίδια περίοδο από τις 6 έως τις 15 Αυγούστου στις άλλες δύο Εκκλησίες που ανήκουν σε δύο Παναγία της Φιδούσας στο Μαρκόπουλο και την Αργίνια. Η συγκεκριμένη περίοδος εμφανίζεται ένα συγκεκριμένο είδος φιδιού στο καμπαναριό εκείνων των εκκλησιών που έχουν το βυζαντινό σταυρό στο κεφάλι.
Οι καταδύσεις είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στην Κεφαλονιά, λόγω της βραχώδους ακτογραμμής και των ασφαλών νερών.
Τα καταδυτικά κέντρα της Κεφαλονιάς βρίσκονται σχεδόν σε όλα τα τουριστικά μέρη του νησιού, από το Φισκάρδο και την Αγία Ευφημία στα βόρεια μέχρι τη Λάσση και το Ληξούρι στη νότια πλευρά.
Αυτά τα κέντρα προσφέρουν μαθήματα για όλες τις ηλικίες και οργανώνουν καταδύσεις σε ενδιαφέρουσες τοποθεσίες.
Η Κεφαλονιά αποτελεί ένα πανέμορφο νησί με τεράστια ποικιλία βρώσιμων ψαριών και αρκετούς κατά τόπους ψαρότοπους . Είναι από τις περιοχές εκείνες που χαρίζουν μεγάλες συγκινήσεις και χαρά τόσο σε χομπίστες όσο και επαγγελματίες ψαράδες. Το μόνο που χρείαζεται είναι όρεξη , εξοπλισμό ψαρέματος , δόλωμα και φύγαμε για το νησί!
Η Κεφαλονιά αποτελεί ένα πανέμορφο νησί με τεράστια ποικιλία βρώσιμων πτηνών και αρκετά κατά τόπους καρτέρια . Είναι από τις περιοχές εκείνες που χαρίζουν μεγάλες συγκινήσεις και χαρά τόσο σε χομπίστες όσο και επαγγελματίες κυνηγούς. Το μόνο που χρειάζεται είναι όρεξη , εξοπλισμός κυνηγιού , το σκυλί σας και φύγαμε για το νησί!
Στο Πόρο Κεφαλληνίας διοργανώνεται κάθε χρόνο ένα από τα εντυπωσιακότερα και πολυπληθέστερα brevet της Ελλάδας, συνολικού Μήκους 201Km + 4.152m με διάσημους αθλητές από όλο τον κόσμο. Κάθε φορά που διοργανώνεται το brevet το νησί βρίσκεται σε μια διαρκή εορτή , ενώ το γεγονός αυτό κεντρίζει το ενδιαφέρον σε αρκετούς δημοσιογράφους από πολλά μέρη της Ευρώπης οι οποίοι καλύπτουν το γεγονός. Το κόστος συμμετοχής είναι δωρεάν .
Το χωριό μας φημίζεται για την ευκαιρία, (αν έχετε τον εξοπλισμό) να κάνετε: